Facebook ja tykkääjään tähtäävä mainonta

Jos yritys haluaa olla esillä Facebookissa, se tarvitsee tykkääjiä.

Mikään määrä upeita ja oivaltavia statuspäivityksiä ei auta b-to-c-kommunikaatiossa, jos kukaan ei ole lukemassa niitä. Ihmiset kuitenkin harvoin löytävät oma-aloitteisesti yrityksen Facebook-sivulle, ja vielä harvemmin spontaanisti tykkäävät siitä. Jos yritys haluaa haalia itselleen tykkääjiä, se tarvitsee itselleen strategian, jolla toteuttaa prosessi mahdollisimman tehokkaasti.

Tyypillinen Facebook-mainonta, jossa ensisijainen tavoite on kasvattaa tykkääjäkantaa, koostuu sekä sponsoroiduista mainoksista että ennakkoon määritetyistä mainoksista. Pureudun tässä tekstissä jälkimmäiseen mainostyyppiin, sillä siinä on monta erilaista osaa, jotka vaikuttavat mainonnan onnistumiseen.

Hyvässä Facebook-mainoksessa on tietyt elementit:

Katseenkääntävä kuva

Facebookin mainoskuva on 110×80 pikseliä, joten on turha yrittää kikkailla kuvaan mitään yksityiskohtaisia teoksia. Jos yrityksellä on tunnettu ja positiivisen mielikuvan omaava logo, sitä kannattaa ainakin harkita mainoskuvaksi. Muussa tapauksessa kuvan on syytä olla värikäs, selkeä ja ennen kaikkea huomiota herättävä.

Kiinnostava mainosteksti

135 merkkiä tekstiä johtaa siihen, että viestin on oltava ytimekäs, mutta samalla houkutteleva. Yksi yleinen, mutta toimiva mainostekstityyppi koostuu kahdesta osasta: kysymyksestä ja aktivoinnista. Kysymyksellä herätetään lukijan mielenkiinto. ”Haluaisitko lähettää vaimollesi ilmaista suklaata?” Aktivoinnilla lukija tyrkätään klikkaamaan mainosta. ”Klikkaa tästä itsesi [sovelluksen nimi] ja lähetä hänelle maistuva suklaatervehdys!” Kysymys-aktivointi on ikivanha menetelmä, mutta yksi esimerkki toimivasta tavasta kerätä kustannustehokasta trafiikkia.

Tykkää-nappula suoraan mainoksessa

Tykkääjäkeskeisessä Facebook-mainonnassa ihmiset ohjataan yrityksen välilehdelle Facebookin sisällä. Mainokset voidaan linkittää näihin sovelluksiin kahdella tavalla: Me suosittelemme metodia, jossa otsikkoon ei kosketa (jolloin se on sama kuin yrityksen Facebook-sivun otsikko). Tällä tavalla mainoksen alakulmaan saadaan mukaan tykkää-nappula, mikä kasvattaa kampanjan kustannustehokkuutta.

Upea houkutin

Jos tarkoitus on kerätä paljon tykkääjiä, ei kannata sivuuttaa houkuttimen merkitystä. Kun ihmiset ovat Facebookissa, kynnys poistua kavereiden uutispäivitysten luota yrityksen sivuille on valtava. Ehdottomasti paras houkutin on sellainen, johon saa mukaan sanan ”ilmainen”, sillä sen psykologinen vaikutus on kiistämätön. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan pysty tarjoamaan ilmaisnäytteitä tai vastaavia etuja, joten on pidettävä huoli että mahdolliset kilpailujen tai arvontojen palkinnot ovat sellaisia, että ne saavat massat vähintäänkin uteliaiksi.

Toimiva sovellus

Facebook-sovelluksista voisi tehdä oman blogitekstin, mutta lyhyesti sanottuna on suositeltavaa, että mahdolliset kilpailut ja vastaavat ohjataan Facebookin yrityssivun välilehdelle, jossa on erikseen tehty kilpailusovellus. Mitä pidemmälle käyttäjä ohjataan, sitä luultavammin hän kyllästyy ja putoaa pois matkan varrella. Sovelluksessa on mietittävä tarkkaan, pyydetäänkö siinä lupa käyttäjän tietoihin (mahdollistaa hienommat toteutukset mutta pudottaa osallistujia) ja että tehdäänkö siihen tykkääjäpakotus (jos houkutin ei ole tarpeeksi hyvä, tämä kääntyy itseään vastaan).

Tarkka kohderyhmä

Yksi Facebookin suurimpia etuja on se, että sen mainonta voidaan kohdentaa hyvinkin tarkkaan iän, sukupuolen, asuinpaikan, siviilisäädyn, tykkäysten ja muiden asioiden perusteella. Hyvässä mainoskampanjassa ei pelkästään mietitä kenelle mainontaa kohdennetaan, vaan että kuinka eri kohderyhmiä puhutellaan erilaisilla räätälöidyillä mainosteksteillä. Nuorta naista voi kiinnostaa samassa tuotteessa aivan eri aspektit verrattuna keski-ikäiseen mieheen.

Lyhyt kampanjan kesto

Koska Facebookin mainospaikat ostetaan huutokauppajärjestelmällä, mainosten hinta määräytyy niiden kiinnostavuuden mukaan. On siis syytä muistaa, että paraskin mainos rupeaa kyllästyttämään parin viikon jälkeen, eikä sitä enää klikkailla yhtä paljon. Jos tykkääjiä halutaan kerätä kustannustehokkaasti, on parempi tehdä vuoden aikana monia lyhyempiä lähtöjä, kuin panostaa kaikki rahat yhteen pitkäkestoiseen jättikampanjaan.

Jatkuvaa optimointia

FB-kampanjaa ei kannata missään nimessä jättää pyörimään itsekseen, sillä hyvän kustannustehokkuuden tason ylläpitäminen vaatii optimointia. On tärkeää tarkkailla jatkuvasti sitä, kuinka eri kohderyhmät reagoivat mainoksiin. Huutokaupan hintatarjouksia on muokattava, liian kalliit mainokset suljettava, korostettava parhaiten toimivia kohdennuksia ja niin edelleen.

Mikäli kaikki ylläolevat elementit on hoidettu ammattitaitoisesti, omien kokemustemme mukaan keskimääräisen tykkääjän hinta on jossain euron ja kahden euron välillä, riippuen yritysten tuotteista tai palveluista. Tärkeintä on panostaa jo heti alusta lähtien kokonaisuuden suunnitteluun, että päästään mahdollisimman kustannustehokkaasti tavoitteisiin.

Mikäli teillä on kysyttävää Facebook-mainonnan suunnitteluun liittyen, autamme mielellämme osoitteessa digital@nullvirtamedia.com!